Alarm Tedavisi Nedir?

Birçok organın duyusu vardır. Örneğin susadığımızı hissederiz, çişimiz geldiğinde farkederiz. Bu sayede yeme-içme ve boşaltım yapma ihtiyacımızı karşılarız. 

Bağırsaklarımız ve mesanemizde aynı şekilde dolduğu zaman tuvalete gitmemiz gerektiğini beyin aracılığıyla söyler. Beyinden gelen ‘Harekete geç’ emril ile en yakın tuvalete giderek boşaltım yaparız.

Ancak gece yatak ıslatma gibi rahatsızlıklarda mesane ve beyin arasındaki iletişim kopabilir. Yeniden iletişimi sağlayacak bir köprüye ihtiyaç duyulabilir bu da alarm tedavisi ile gerçekleşir.

Gece alarmı mesane ve beyin arasında bir iletici köprü görevi görür. Gece gerçekleşen işeme esnasında alarm sensörü iç çamaşırındaki ıslaklığı algılar ve alarm yüksek sesle çalmaya başlar. Böylece çocuk uyanır ve işemesini bilinçli olarak kontrol edebilme fırsatı bulur. Aile çocuğun yanına gelir ve çocuğa tuvaletini tutmasını söyler. Sonrasında çocuk mesanesinde kalan idrarı kontrollü bir şekilde tuvalete boşaltır. Alarm ile uyanıp tuvalete gitmeler zamanla mesane ve beyin arasındaki iletişimin düzelmesini sağlar.

Zaman geçtikçe mesanenin doluluk hissi yatağı ıslatmadan önceki olan uyanma hissi ile ilişkilendirilir ve sonunda mesane ve pelvik taban kas refleksi doğru bir şekilde çalışmaya başlar. Ve beklenen kuru geceler artık başlar.