BOYUN ANATOMİSİ
Omurganın boyun bölgesi, servikal omurga, intervertebral disklerle birbirinden ayrılan yedi kemikten (C1-C7 omurları) oluşur. Bu diskler omurganın serbestçe hareket etmesini sağlar ve aktivite sırasında amortisör görevi görür.
Boynunuzun kemikleri, bağları ve kasları başınızı destekler ve harekete izin verir. Boyun omurları arasında disk adı verilen yastıkçıklar bulunur. Disklerin görevi üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt seviyelere iletmek ve omurların birbirleriyle sürtünmesini engellemektir.
Boyun omurlarının içinden omurilik geçer. Ayrıca kollara giden sinir kökleri de boyun omurları arasından çıkar. Bu nedenlerle boyunu etkileyen hastalıklar kollarda da ağrı, uyuşukluk, güç ve his kaybı gibi bulgulara yol açabilir.
BOYUN AĞRISI NEDİR?
Boyun ağrısı, boyunda başlayan ağrıdır ve kollardan birine veya her ikisine de ağrı yayma ile ilişkili olabilir. Boyun ağrısı, boyun, sinirler, kemikler, eklemler, bağlar veya kaslardaki dokulardan herhangi birini içeren bir dizi bozukluk veya hastalıktan kaynaklanabilir. Herhangi bir anormallik, iltihap veya yaralanma boyun ağrısına veya sertliğine neden olabilir.
BOYUN AĞRISINA NEDEN OLAN NEDİR?
Boyun ağrısı toplumumuzda sık gözlenen bir şikayettir. Boyun ağrıları birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir.
Boyun ağrısı çok yaygın görülen bir sağlık sorununu oluşturmakta ve her cins ve yaşta insanda görülebilmektedir. Çevremizdeki her 3 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çektiğini anımsar.
BOYUN AĞRISININ NEDENLERİ:
BOYUN AĞRISI TİPLERİ
Boyun ağrısı süresine göre 3 sınıfta incelenebilir:
1.
Akut: 4 haftadan az sürer
2.
Subakut: 4-12 hafta sürer
3.
Kronik: 3 ya da daha fazla ay sürer
Akut boyun ağrılarında ağrı kendiliğinden geçtiği için hastalar ağrılarının nedenini merak etmez ve yardım aramazlar. Bunun sonucunda alışkanlıklar değiştirilmediği için ağrılar tekrarlanabilir.
BOYUN AĞRISI BELİRTİLERİ
BOYUN AĞRISINDA KULLANILABİLECEK YÖNTEMLER
Dinlenme
Boyun gerginlikleri ve burkulmaların çoğunda, birkaç gün boyunca dinlenmek, kaslara ve tendonlara kendiliğinden iyileşmek için gerekli süreyi sağlar. Daha fazla ağrıya neden olan yorucu faaliyetlerden veya hareketlerden kaçınmak için dikkatli olmak önemlidir.
Buz ve/veya Isı
Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılabilir. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun nedeni soğuk uygulamaların küçük kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi engellemesidir. Birkaç gün sonra, alternatif olarak buz veya ısı uygulanabilir. Sürekli ısı uygulamak, şişliğin artmasına neden olabilir. (Kişiye göre düzenlenmelidir.)
Manuel Uygulamalar
Çoğunlukla buz veya ısı uygulandıktan sonra tercih edilmelidir. Derinlemesine bir masaj, kas gerginliği ile spazmları yatıştırır ve ağrıyı azaltır. Eklemlere uygulanan mobilizasyon ve manipülasyonlar, eklem pozisyonlarının değişmesi, çevre dokunun gevşemesi, eklemin hareket kabiliyetinin yerine gelmesi ve ağrının azaltılması için kullanılır.
Duruşu Düzeltmek
Kötü duruş boyun ağrısına neden oluyorsa, basit değişiklikler ağrıya çözüm olabilir. Çalışırken doğru şekilde konumlandırılmış sandalye, monitör ve klavye kullanmak, uyurken doğru uyuyuş pozisyonu almak (sırt üstü) ve boynu destekleyen yastıklar kullanmak ağrıları azaltabilir.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Bazı aktivitelerin boyun ağrısını tetiklediği tespit edilirse, bu aktivitelerin sınırlandırılması veya önlenmesi gerekebilir. Örneğin, akıllı telefonda zaman geçirildikten sonra boyun ağrıyorsa bu faaliyet azaltılmalıdır. Ayrıca telefona bakarken boynu daha dik tutmak için telefonun göz hizasına yakın tutulması gerekir.
Egzersiz Tedavisi
Boyun ağrılı bireylerde egzersizler uygulanırken, egzersizin kişiye özel olmasına dikkat edilmelidir. Germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, nefes ve stabilizasyon egzersizlerini içeren programlar oluşturulabilir. Aktif kalın. Çok fazla hareket etmezseniz, aktivite seviyenizi artırın. Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Kasların kuvvetlenmesi kas yorgunluğu nedeniyle gelişen ağrıların şiddetini ve sıklığını azaltır.
Masaj
Boyun ağrısı yaşayan kişilerde özellikle o bölgedeki dolaşımı arttırır ve kas spazmlarının önüne geçilebilir.
Traksiyon
Traksiyon, eklemler arasındaki mesafenin arttırılması ile uygulanan bir yöntemdir. Sinir kökü üzerindeki baskıyı azaltır. Omurga çevresindeki bağ doku ve kaslar gevşetir.