Çocuklarda Kabızlık ve Kaka Kaçırma

Kabızlık nedir?


Çocuklarda kabızlık çok yaygın görülen bir problemdir. Kabızlık, çocuğun bağırsak hareketliliğinin azalması ve çıkan kakaların küçük, kuru ve sert olmasına denir. Genellikle kabızlık şikayeti yaşayan çocuklarda tuvaletini yaparken anüs ve çevresinde ağrı şikayeti de olmaktadır.

Kaka kaçırma nedir, kabızlık ile aralarında nasıl bir ilişki vardır?


Kabızlık yaşayan çocukların birçoğunda kaka kaçırma şikayetide görülür. Kuru ve sert kakalar kalın bağırsağın son noktasında dediğimiz rektumda birikir. Eski kakalar rektumu kaplar ve  yeni kakaların geldiğini hisseden rektal duyunun azalmasına veya tamamen ortadan kalkmasına sebep olur. Bu sebeple çocuk, yeni kakaların geldiğini hissetmez. Boyut olarak eski kakalara göre daha küçük ve yumuşak kıvamda olan yeni kakaları kaçırır. Genellikle kabızlığı olan çocukların iç çamaşırında bulaşma şeklinde görülen lekelenmeler olur ve bazen aileler ishal durumu ile kaka kaçırmayı karıştırabilir. Bu lekelenmeler kaka kaçırmaya (fekal inontinans) işarettir. 

Kronik (uzun süren) kabızlık öyküsü olan çocuklarda zamanla rektum doğal anatomik yapısını kaybeder, genişler ve duyarlılığı azalır. Rektumda biriken sert kakalar, anal sfinkterlerin (anüs çevresi kaslar) tutabileceği kapasiteyi aştığı zaman taşma şeklinde daha büyük kakaların kaçmasına da sebep olabilir.

Kabızlığın yanı sıra kişideki bir nörolojik problem varlığı da kaka kaçırmaya sebep olabilir.

Çocuğunuzun kaka tipini Bristol Kaka Tablosu‘ndan takip edebilirsiniz.