Gece Yatak Islatmayı Pelvik Taban Fizyoterapisi İle Nasıl Tedavi Ediyoruz?

Gece yatak ıslatma problem zamanla geçmesi beklenmemesi gereken ve aileler tarafından önemsenmesi gereken bir sağlık durumudur. Tedavi edilmediği zaman ciddi alt üriner sistemi etkileyecek problemlere yol açabilir. Şikayetlere neden olan durumlar tespit edilip ardından tedaviye başlanması ileride olabilecek daha karmaşık sağlık sorunlarının önüne geçilmesini sağlar.

Pediatrik pelvik taban rehabilitasyonunda ekip işi oldukça önemlidir. Biz ekip olarak, yatak ıslatma problemi olan çocuğa bütüncül olarak yaklaşıyoruz.


Tedaviye başlanmadan önce gece yatak ıslatmanın neden olduğu çok iyi tespit edilmelidir. Problemin altında yatan sebep bulunduktan sonra vakit kaybetmeden çocuğa en uygun tedaviye başlanmalıdır. Yatak ıslatma şikayetine eşlik eden kabızlık, diş sıkma, uyku apnesi gibi diğer sağlık problemleri de eşlik ediyor ise mutlaka tedaviye eklenir.

  • Gece alarmı: Islaklığı algılayan sensör ve ses çıkaran cihazdan oluşan bir sistemdir. Çocuğun iç çamaşırına takılır ve ıslaklığın algılanması ile alarm çalarak çocuğu uyandırır ve geri kalan idrarın tuvalete boşaltılması sağlanır.

Düzenli alarm kullanımı ile zamanla idrarın tutulmasını sağlayan pelvik taban kasları refleks olarak çalışmaya başlar ve böylelikle çocuğun tuvalete boşalttığı idrar miktarı gün geçtikçe artar. Bir süre sonra hiç alarm çalmaz ve kuru geceler başlar.

Yapılan çalışmalarda alarm tedavisinin ilaç tedavisinden daha uzun süreli etkisi olduğu görülmüştür.Bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Pelvik taban rehabilitasyonu olmadan, tek başına alarm kullanıldığı durumlarda çocuğun şikayetlerinin tekrarlama durumu ile karşılaşılabilmektedir.

  • Yaşam alışkanlıkları değişimi: Çocuğun beslenme ve tuvalet alışkanlıklarında yapılan bazı değişiklikler ile şikayetin semptomları azaltılır. 
  • Pediatrik pelvik taban rehabilitasyonu: Pelvik taban kasları, leğen kemiğinin tabanında yatay bir konumda bulunur. Bu kaslar kasılarak çişi ve kakayı tutabilmeyi sağlar, gevşeyerek ise sağlıklı bir şekilde işemeyi ve dışkılamayı sağlamaktadır. Pediatrik pelvik taban rehabilitasyonu işeme ve dışkılamayı sağlayan kas gruplarının eğitilmesi ve fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini destekleyen rehabilitasyon yaklaşımlarını içerir. 
  • Tedavi içerisinde bazı manuel terapi yaklaşımları, solunum egzersizleri, postural stabilizasyon, mesane ve bağırsak eğitimi, biofeedback tedavisi, kas stimülasyonu, beslenme ve egzersiz önerilerinin bulunduğu detaylı bir tedavi seansını içerir.