TENİSÇİ DİRSEĞİ NEDİR?
-Lateral epikondil, el bileğini yukarı doğru çeken kasların tendonlarının ortak başlangıç noktasıdır. Tekrarlayan zorlanmalar ve aşırı kullanım sonucu bu bölgenin dejenerasyonu meydana gelebilir ve bu duruma lateral epikondilit denir. Bu rahatsızlık bazı tenisçilerde raket kullanımına bağlı bir problem olduğu için bu “tenisçi dirseği” olarak da adlandırılmaktadır. Fakat sadece tenisçilerde görülen bir rahatsızlık değildir.
TENİSÇİ DİRSEĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Tenisçi dirseğinde temel şikayet dirsekte ve ön kola yayılabilen ağrılardır. Bir sürahi veya çaydanlık taşımak gibi el bileğine direnç uygulayan aktiviteler ağrının artmasına sebep olabilir. Ağrı ile birlikte ön kol kaslarının kuvvetinde de azalma meydana gelebilir. Zamanla; el sıkışmak, kapı tokmağını çevirmek gibi basit aktiviteler de ağrıda artışa neden olabilir. Eğer müdahale edilmezse ileriki aşamalarda aktivite olmaksızın ağrı meydana çıkabilir.
TENİSÇİ DİRSEĞİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
–Tenisçi dirseği her yaş grubundaki yetişkinlerde görülebileceği gibi; en sık olarak 30 ila 50 yaş arasında görülür.
-Kol, dirsek ve el bileğinin yoğun çalıştığı aktivitelerde bulunan kişilerde sıkça görülür. Tenisçi dirseğiyle en çok karşılaşılan meslek ve spor grupları;
-Tesisatçılar, marangozlar, boyacılar
-Ev işi yapan hanımlar
-Temizlik işçileri
-Tamirciler
-Bowling, golf, beyzbol, tenis oynayan kişiler
-Bahçe işlerinde çalışan kişiler olmaktadır.
TENİSÇİ DİRSEĞİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
-Tedavideki en temel kısım ağrıya sebep olan aktivitelerin kısıtlanmasıdır. Kişiden aktivitenin tamamen bırakılması istenmez, fizyoterapist tarafından öğretilen yöntemler ile ağrıya neden olan aktiviteler modifiye edilir.
-Fizyoterapi uygulamaları, tenisçi dirseği olan bireylerde ağrı ve kuvvet kaybı şikayetlerinin tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Manuel terapi, masaj, sıcak/soğuk uygulamaları, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile kişiye özel olarak bir rehabilitasyon programı oluşturulur.
-Ayrıca; ilaç tedavisi, brace (dirseklik), enjeksiyon, ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ve cerrahi işlemler de uygulanabilmektedir.