Pipetle Suya Üflemek Kabızlığa Yardımcı Olabilir mi?

Çocukların birçoğu kakasını veya çişini tutmaya meyillidir.  Bu çocuğun henüz tuvalet eğitimine hazır olmaması veya tuvalet eğitimini tam olarak tamamlamamasına bağlı olabilir. Ayrıca çocuklar birikmiş sert ve kuru kakalarını çıkartmakta zorlandığı için ağrı ve acı duyar ve buda çocukta korkuya neden olarak tutmaya meyillilik gösterebilir. Eğer erken zamanda bu problem çözülmez ise kronik kabızlığa neden olup uzun yıllar şikayetler devam edebilir.

Pipetle suya üflemek kulağa ilginç geliyor değil mi? Ancak balon şişirme veya üfleme çocukların tuvalette kakasını rahatlıkla yapmasına yardımcı olabilecek müthiş bir yoldur.

Üfleme dışkılamamıza nasıl yardımcı olur?

  1. Üfleme esnasında pelvik taban kasları gevşer ve karın içi basıncımızdaki değişme işeme ve dışkılamaya yardımcı olur. 
  2. Suya pipetle üfleme egzersizinde çocuk suda baloncuklar çıkarmaya çalışır. Bunu bir yarış haline getirip ‘Kim daha çok baloncuk çıkaracak’ veya ‘Kim daha uzun süre üfleyecek’ şeklinde oyun kurabilirsiniz. Bu çocuk için oyuna dönüştüğüne uygulanabilirliği artacak ve teşvik edici olacaktır.
  3. Kabızlığı olan çocuklarda sık sık dışkıyı tutma manevrası görürüz. Tuvaletini yaparken çocuk kendini sıkar, ıkınır veya klozeti tutma eğilimi gösterir. Tuvalette pipetle suya üfleme veya balon şişirme oyunu oynamak işeme ve dışkılamaya yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun tuvaletini yaptığı yere üflemeli oyunlar oynayabileceğiniz oyuncakların olduğu bir çanta koyabilirsiniz. Bu oyunlar; balon şişirme, tüy üfleme, suya pipetle üfleme, üflemeli müzik aleti vb. ile olabilir.

Çocuğunuz tuvalete oturduğunda güvende hissetmeli. Çocuğunuzun tuvaletini yaptığı klozetin önüne tuvalet taburesi koyup dizlerinin kalça hizasını geçmesini sağlayabilir ve dışkılamasını kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda tuvalet çocuğa büyük geliyor ise güvenli hissetmeyebilir. Bir tuvalet aparatı alabilir ve çocuğun tuvaletini rahat yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

Dışkılama için ideal zaman çocuktan çocuğa göre değişir. Ancak genel olarak yemekten 15-20 dk sonra tuvalet için uygun zamandır. Yemekten sonra midenin sindirme refleksi bağırsaklarda gastrokolik refleksi başlatır ve boşaltıma yardımcı olur.

Çocuğunuzu tuvalete oturduğu zaman ödüllendirerek teşvik edebilirsiniz. Ancak yine burada ödüllendirmenin dozu ve aşırı olmamasına dikkat etmelisiniz.