MENİSKÜS YIRTIKLARI

Menisküs Nedir?

Diz ekleminin içinde, iç ve dış olmak üzere iki adet menisküs vardır. Menisküsler kaval ve uyluk kemiği arasındaki yükü absorbe ederler, ayrıca diz eklemini stabilize etmeye ve diz hareketlerini düzgün tutmaya yardımcı olurlar.

Menisküs yırtıkları genç bireylerde daha çok dizin ani bükülmesine neden olan yaralanmalar sonucu oluşmaktadır. Futbol veya basketbol gibi sporlar sırasında yaşanan diz yaralanmaları sonucu menisküs yırtıkları sıklıkla görülmektedir. Yaşlı bireylerde yaşlanma sonucu oluşan yıpranmaya bağlı menisküs yırtıkları oluşabilmektedir.

Aynı zamanda aşırı kilo, kırıklar, trafik kazaları gibi sebepler sonucu da meniskis yırtıkları oluşabilmektedir.

Menisküs Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Ödem veya sertlik

Özellikle hareketle artan ağrı

Diz eklemini tamamen düzleştirmede zorluk

Dizde boşa çıkma hissi

Menisküs Yırtıklarında Tedavi

Ani oluşan yırtıklar sonucu ilk yapılması gereken, istirahat ile beraber yara iyileşmesine zaman vermektir. Buz uygulaması yapmak, bacağı yukarıda tutmak ve kompresyon uygulamak bu sürece destek vermektedir.

Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, menisküs yırtığının yeri ve büyüklüğü gibi değişkenler doktorunuzun hangi tedavi yöntemine karar vereceğini belirlemektedi. Fakat cerrahi olsun ya da olmasın fizyoterapi kas kuvvetinin ve yaşam kalitesinin geri kazanılması için mutlaka uygulanmalıdır. 

Menisküs Yırtıklarında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Menisküs yırtıklarından sonra kişi detaylı olarak değerlendirilerek kişiye özel bir rehabilitasyon programı planlanmalıdır. Ağrısız ve konforlu bir günlük yaşam için manuel terapi teknikleri (mobilizasyon, masaj vb.), eklem hareket açıklığı, kuvvetlendirme ve fonksiyonel egzersiz çalışmaları uygulanmaktadır.

Ayrıca diz stabilizasyonunda önemli bir göreve sahip olan menisküslerin bu özelliklerinin geri kazanılması için, denge ve stabilizasyon egzersizlerine rehabilitasyon sürecinde önem verilmelidir.